Олександр Кубраков. Джерело: Facebook

В уряді назвали єдиний спосіб захистити енергетичні об'єкти України від рашистських атак

Теплоелектроцентралі (ТЕЦ) можна захистити лише в тому разі, якщо помістити їх під землю, оскільки це дуже великі енергетичні об'єкти. При цьому однозначно потрібно посилювати протиповітряну оборону.

Такий висновок зробив віце-прем’єр із відновлення, міністр із розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

За його словами, цього року енергетична система України краще підготовлена до російських атак. Зокрема, фокус захисту був на другому рівні — від "шахедів" На думку Кубракова, саме від безпілотників вдалося захистити більшість об'єктів.

"Декілька областей, які зараз піддаються найбільшим атакам, живляться саме трансформаторами, які захищені другим рівнем захисту. Тобто на ці конструкції вже відбувалися не одні атаки, і вони витримали їх, сподіваюся, що й надалі будуть витримувати захист", — розповів він.

Однак міністр зауважив, що повністю захистити енергетичні об'єкти можна лише третім рівнем захисту — це будівництво нових підстанцій занурених під землю.

"Це набагато складніше. Ми це розробили спільно з Генштабом. Їх військові інженери розробили ці конструкції, чотири країни-партнери надіслали своїх інженерів, і ті від початку брали участь у розробці. Це Велика Британія, США, Німеччина і Японія", — розповів він.

Кубраков зауважив, що наразі випробування такого захисту завершено, і воно повністю підтверджує, що такі конструкції можуть захистити від ракет будь-якого типу.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що закупити засоби радіоелектронної боротьби для захисту об'єктів критичної інфраструктури тепер стане простіше — зменшилася кількість бюрократичних перепон. Відповідне рішення ухвалив Кабінет міністрів України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.04.2024 19:38