Фото: ілюстративне. Джерело: Front News

Військові розповіли, як британські танки Challenger-2 проявили себе в боях з армією РФ

Лише половина танків Challenger-2, які передала Велика Британія Україні, залишились у бойовій готовності. Британські танки прибули до України у березні 2023 року і встигли взяти участь у низці операцій.

Про це виданню The Sun розповіли бійці Збройних сил України, які їх використали на полі бою.

За даними джерела, Велика Британія була серед перших країн, які передали Україні сучасні танки західного зразка, проте із 14 переданих Challenger-2 українська армія продовжує використовувати лише сім.

Один з військових повідомив, що один Challenger-2 було знищено дроном-камікадзе "Ланцет" у вересні 2023 року, але, на щастя, екіпаж зміг вижити. Ще два танки зазнали пошкоджень на полі бою, але були евакуйовані та відновлені. Ще один танк було передано до навчальної частини далеко від лінії фронту.

За словами членів екіпажу, інші танки мали проблеми з надійністю, а найбільше незручностей виникло з постачанням запчастин. Як наголошують бійці, щоб отримати потрібну запчастину із Британії доводиться чекати кілька місяців, а після прибуття в Україну виникають проблеми із дефіцитом кваліфікованих механіків, які можуть її встановити.

Характеристика Challenger 2

Ці танки є одним із найбільш важкоброньованих серед західних танків. Вони містять 120-мм гармату L30A1 довжиною 55 калібрів. Challenger 2 потребує своїх боєприпасів: як бронебійних підкаліберних, так і осколково-фугасних, включно з унікальними HESH — бронебійно-фугасними. Останні дозволяють ефективно знищувати укріплення та легкоброньовану техніку противника на дальностях до восьми кілометрів.

Нагадаємо, міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс у вересні 2023 року підтвердив, що російські військові насправді знищили один із бойових танків Challenger 2. Це озброєння Велика Британія раніше передала Збройним силам України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.03.2024 17:56