Фото: ginasanders / depositphotos

"Втратили 80% доступних потужностей": гендиректор ДТЕК розповів про ситуацію в енергосистемі

В українській енергосистемі зараз найскладніша ситуація з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Зокрема, 80% доступних потужностей було втрачено після перших двох ворожих атак. 

Про це заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко в ефірі CNN.

"Три тижні тому ми пережили найбільшу атаку на нашу інфраструктуру. Ми втратили 80% доступних потужностей після перших двох атак. Звичайно, зараз найскладніші часи від початку повномасштабного вторгнення з погляду енергозабезпечення країни та масштабу руйнувань", — зазначив він.

Також Тімченко підкреслив, що основна проблема — відсутність достатньої кількості систем ППО.

"У нас просто скоро не буде що відновлювати. Дуже терміново країні потрібне постачання систем ППО для захисту цивільної інфраструктури та населення. І це головна проблема. Ми можемо відновити електростанції, привезти додаткове обладнання, але ми не знаємо що буде наступного дня", — наголосив він.

Гендиректор ДТЕК пояснив, що наразі ситуація більш менш стабільна завдяки імпорту електроенергії з Європи та теплій погоді. Проте варто бути готовим до того, що, коли буде спека — дефіцит в українській енергосистемі може збільшуватись.

Нагадаємо, нещодавно міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що внаслідок атак Російської Федерації наша держава втратила сім гігаватів потужностей генерації електроенергії. Україна лише частково зможе компенсувати ці втрати.

Своєю чергою директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко заявив, що до зими Україні вдасться відновити лише третину об'єктів генерації електроенергії, яку пошкодили рашисти масштабним обстрілом 22 березня 2024 року. Загалом в результаті обстрілів на той час було втрачено близько 6 ГВт генерації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.04.2024 20:08