Фото: Роксолана Підласа. Джерело – Верховна Рада

Як у США конфісковуватимуть російські активи: у Раді зробили заяву

Палата представників США ухвалила законопроект про конфіскацію російських суверенних активів на користь України, а їхня "зміна призначення" повністю відповідає американському та міжнародному праву.

Таку заяву зробила народна депутатка від фракції "Слуга народу", голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа.

Вона розповіла, як у США конфісковуватимуть активи Російської Федерації та що конкретно передбачає цей документ.

"Конгресмени дають нам офіційну статистику: з 300 мільярдів доларів заморожених суверенних активів РФ під юрисдикцією США перебувають всього від 4 до 5 мільярдів доларів", — заявила вона.

Підласа підкреслила, що під суверенними активами слід розуміти активи Центробанку та Мінфіну РФ, а також будь-якої установи, яка належить російській державі в широкому сенсі. 

"В законопроекті говориться, що "зміна призначення" російських суверенних активів повністю відповідає американському та міжнародному праву", — резюмувала Підласа.

Нагадаємо, 11 квітня польський прем’єр-міністр Дональд Туск під час зустрічі з прем’єр-міністром Естонії Каєю Каллас у Варшаві заявив, що Захід повинен використовувати всі заморожені активи РФ для допомоги Україні. Їх варто застосувати для українських потреб максимально, а не лише надлишкові прибутки від них.

Додамо, за даними Bloomberg, Україна може отримати від США конфісковані в Росії близько 300 мільярдів доларів із заморожених активів країни-агресора та направити ці кошти на відбудову. Білий дім підтримав це законодавство.

Також 16 квітня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) підтримала резолюцію, яка передбачає конфіскацію заморожених російських активів. Їх мають передати для відновлення України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 25.04.2024 21:20