Фото: Pixabay

ЄС спрощує отримання трудової візи для іноземців: що потрібно знати

В Європейському Союзі хочуть спростити правила для отримання робочої візи. Це має на меті полегшити працевлаштування в країнах Євросоюзу для громадян країн, які не є членами ЄС.

Як повідомляє Euractiv, планується ухвалити законодавчий документ. Він належить до категорії "легальна міграція", щоб залучити працівників-мігрантів та заповнити прогалину дефіциту робочої сили в ЄС. Варто зазначити, що зміни не стосуватимуться Данії та Ірландії. В середу, 13 березня, Європарламент підтвердив тимчасову угоду, досягнуту інституціями ЄС у грудні 2023 року, тепер міністри ЄС мають офіційно затвердити її.

Проте цей законодавчий документ різко контрастує з групою законодавчих пропозицій, які ЄС готовий прийняти найближчими тижнями. Вони спрямовані на обмеження кількості мігрантів, які шукають міжнародного захисту в країнах Євросоюзу. 

Завдяки змінам скорочено час, необхідний для прийняття рішень для заявників, з чотирьох до трьох місяців. Однак, якщо в заявника виникають труднощі з прийняттям рішення, його можна продовжити ще на 30 днів. Згідно зі змінами, особи з дійсним дозволом на проживання в ЄС тепер можуть подати заявку на отримання "єдиного дозволу", щоб змінити свій правовий статус без повернення до своєї країни.

Також країни ЄС можуть запровадити правило, що забороняє змінювати роботодавця протягом перших шести місяців. Та все ж якщо умови праці жахливі, бо роботодавець встановлює надзвичайно експлуататорські умови праці, то протягом цього початкового періоду, можна змінити роботу.

Це не вперше, коли ЄС наполягає на пропозиціях відкрити ринок праці для іноземних працівників. У листопаді минулого року Європейська комісія запропонувала низку добровільних заходів для сприяння працевлаштуванню громадян третіх країн у ЄС, намагаючись прискорити шляхи легальної міграції та допомогти державам-членам розв'язати проблему дефіциту навичок і робочої сили.

"Регулярна міграція є найкращим інструментом для боротьби з нелегальною міграцією та торговцями людьми. Нам потрібно зайнятися нелегальними міграційними потоками, сприяти узгодженості між різними легальними міграційними інструментами та сприяти інтеграції іноземних працівників", — сказав депутат Європарламенту від Іспанії, соціаліст Хав’єр Морено Санчес.

Нагадаємо, у лютому стало відомо, що Японія спрощує візові вимоги для українців. Проте послаблення стосуватимуться лише короткострокових візитів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.03.2024 12:47