Колаж: TrueUA

Європарламент проголосував за надання Україні 50 млрд євро допомоги

Європейський парламент схвалив створення фонду допомоги для України. Таким чином нашій країні мають передати 50 мільярдів євро впродовж чотирьох років.

Таку інформацію оприлюднив кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк на своїй сторінці в мережі X (колишній Twitter).

"Європейський парламент переважною більшістю голосів (536 "за", 40 "проти", 39 "утрималися") схвалив надання Україні 50 мільярдів євро", — написав він.

Раніше, 22 лютого, депутат Європарламенту Віола фон Крамон зазначала, що профільний комітет Європейського парламенту підтримав рішення про надання Україні 50 мільярдів євро. Ці кошти мають надійти в межах багаторічної програми фінансової допомоги Ukraine Facility.

Як відомо, лідери країн Європейського Союзу 1 лютого на спеціальному саміті в Брюсселі схвалили виділення Україні 50 мільярдів євро в рамках програми Ukraine Facility на 2024-2027 роки. А вже 5 лютого Рада ЄС і Європарламент досягли попередньої угоди про створення нового інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України Ukraine Facility.

Президент України Володимир Зеленський заявляв, що Україна хоче отримати у перші два роки дії програми по 18 мільярдів євро. Днями Україна та Єврокомісія скоординували наступні кроки у рамках ініціативи Ukraine Facility.

Нагадаємо, на початку лютого єврокомісар з питань сусідства та розширення Олівер Варгеї заявив, що Україна може отримати перший транш із нового фонду фінансової підтримки Євросоюзу на 50 мільярдів євро вже на початку березня. Цьому сприяв прогрес реформ у державі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.02.2024 13:49