Фото ілюстративне. Джерело: "Ми Україна"

Європарламент ухвалив резолюцію на підтримку України

У четвер, 29 лютого Європарламент ухвалив резолюцію на підтримку України. Депутати закликають країни ЄС збільшити постачання військової допомоги Києву та посилити санкції проти Росії.

Про це повідомили на сайті Європарламенту.

"ЄС повинен підтримати Україну всім необхідним, щоб Київ міг виграти війну проти Росії", — йдеться в резолюції.

"За" відповідний документ проголосував 451 депутат, "проти" — 46 та 49 — "утрималися".

За словами євродепутатів, щоб Київ виграв, не повинно бути "жодних самонакладених обмежень на військову допомогу Україні", тому парламент підтвердив необхідність надати країні все необхідне для відновлення повного контролю над її територією.

Постачання Україні боєприпасів, ракет та систем ППО

Європарламент закликає зробити необхідні інвестиції в європейську оборонно-промислову базу. Це надзвичайно важливо для задоволення потреб України та поповнення виснажених запасів в ЄС.

"Особливо важливими для України євродепутати вважають складні системи протиповітряної оборони, ракети великої дальності, такі як TAURUS, Storm Shadow/SCALP, різні види артилерії та боєприпасів (зокрема 155 мм), а також безпілотники та зброю для протидії їм", —  заявляють в Європарламенті.

Згідно з резолюцією, усі союзники ЄС і НАТО повинні підтримувати Україну у військовому плані не менше ніж 0,25% свого ВВП на рік. Євродепутати закликають країни ЄС негайно розпочати діалог з оборонними компаніями, щоб забезпечити збільшення виробництва та постачання боєприпасів, снарядів та ракет в Україну, які мають бути пріоритетними перед замовленнями з інших третіх країн. До того ж вони закликають Палату представників США негайно ухвалити пакет військової допомоги Україні, який давно відкладається.

Російські активи мають бути конфісковані

Резолюція підкреслює терміновість створення надійного правового режиму, який би дозволив конфіскувати російські державні активи, заморожені ЄС, і використовувати їх для відновлення України та компенсації жертвам війни. Росія має виплатити накладені на неї репарації, щоб забезпечити суттєвий внесок у відбудову країни.

Санкції проти Росії та Білорусі

Євродепутати також закликають ЄС зберегти та розширити санкцій проти Москви та союзника Росії Білорусі.

"Це включає заборону імпорту російського урану та металургійної продукції до ЄС, припинення ядерної співпраці з Росією та запровадження повного ембарго на імпорт ЄС російської сільськогосподарської та рибної продукції, а також викопного палива та зрідженого природного газу, що транспортується морем по трубопроводах", — йдеться в резолюції.

Нагадаємо, 28 лютого Рада Європейського Союзу схвалила початок програми Ukraine Facility, в рамках якої Україні пообіцяли надати 50 мільярда євро до 2027 року. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.02.2024 17:43