Скріншот з відео

Зеленський жорстко відповів Ватикану щодо закликів про перемовини з Росією

У вечірньому зверненні 10 березня президент Володимир Зеленський відзначив роль церкви у війні проти російських загарбників. Лідер України також дорікнув Ватикану за "віртуальне посередництво" між агресором та жертвою вторгнення.

Текст звернення з'явився у Telegram-каналі президента.

Зеленський наголосив, що наші Сили оборони складаються з багатьох елементів: багатьох бригад та підрозділів. І кожен, який захищає державу від російських диверсантів і терору та виконує бойові завдання — заслуговує на вдячність та повагу.

"Російські вбивці та катівні не йдуть далі Європою лише тому, що їх стримують українці й українки зі зброєю в руках та під синьо-жовтим прапором. В Україні багато було колись білих стін будинків і церков, які зараз обпалені та розбиті російськими снарядами. І це дуже красномовно говорить, хто саме повинен зупинитись, щоб війна зупинилась. Кожен, хто захищає життя й людей, виконує найпочеснішу місію, яка тільки може бути в умовах такого антилюдського вторгнення", — зазначив президент.

Глава держави нагадав, коли російське зло 24 лютого розпочало цю війну, усі українці стали на захист: християни, мусульмани та юдеї. 

"І я дякую кожному українському капелану, які — з армією, в Силах оборони. Там, на передовій. Захищають життя й людяність. Підтримують і молитвою, і розмовою, і справою. Ось що таке церква — з людьми. А не за дві з половиною тисячі кілометрів — десь там займатись віртуальним посередництвом між тим, хто хоче жити, і тим, хто хоче тебе знищити", — сказав Зеленський.

Президент також висловив подяку кожному, хто в Україні та з Україною робить усе для того, щоб зберегти життя.

"Дякую всім, хто допомагає та хто дійсно поруч — діями та молитвами", — додав Володимир Зеленський.

Раніше Папа Франциск заявив, що Україна має виявити те, що він назвав мужністю "білого прапора", і домовитися про припинення війни з Росією, яка почалась після повномасштабного вторгнення Москви два роки тому. Це призвело до загибелі десятків тисяч людей.

Франциск зробив свої коментарі в інтерв'ю, записаному у лютому швейцарською телекомпанією RSI, задовго до останньої п'ятничної пропозиції президента Туреччини Тайїпа Ердогана провести саміт між Україною та Росією, щоб покласти край війні. Нову пропозицію Ердоган зробив після зустрічі у Стамбулі зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським. Український лідер заявив, що хоча він і хоче миру, але не віддасть жодної території.

Своєю чергою керівник прес-служби Ватикану Маттео Бруні вже прокоментував цю резонансну заяву Папи Римського. Він зазначив, що понтифік мав на увазі не капітуляцію Києва, а лише діалог шляхом переговорів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.03.2024 22:13