Кіріакос Міцотакіс. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Очільник грецького уряду пояснив, чому Афіни відмовились надати Україні системи ППО

Греція відмовилась відправити Україні системи протиповітряної оборони С-300 чи Patriot. Афіни обґрунтували таке рішення тим, що ця зброя потрібна країні для власного захисту.

Таку заяву зробив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, пише іefimerida.

"Греція не збирається надсилати Україні ні С-300, ні Patriot. Нас попросили, і ми пояснили, чому ми не можемо цього зробити", — заявив глава грецького уряду.

За його словами, Греція підтримувала Україну різними способами, зокрема оборонними матеріалами. Проте, як зазначив Міцотакіс, Афіни з першого моменту сказали, що не можуть позбутися систем озброєнь, які мають вирішальне значення для їхніх можливостей стримування. 

"У нас є надлишок матеріалу, яким ми можемо підтримати Україну, ми це зробили, і я вважаю, що це правильний вибір. І, якщо ми зможемо знайти такий матеріал, ми продовжуватимемо це робити. Але системи протиповітряної оборони, про які ви згадали, є критично важливими для захисту повітряного простору Греції й не будуть надані Україні", — резюмував прем'єр-міністр Греції.

Раніше глава уряду Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що його держава не готова надавати Україні винищувачі F-16. Водночас Афіни активно постачають Києву артилерійські боєприпаси.

Також повідомлялось, що Греція готує для України нову партію військової допомоги. Зокрема, у 2024 році країна готова надати для ЗСУ набої для стрілецької зброї, ракети Zuni, гаубиці M114 американського виробництва та інше озброєння.

Відомо, що грецький міністр оборони Нікос Дендіас взяв участь у зустрічі членів НАТО та інших країн, які передають зброю Україні, у Німеччині. Він повторив позицію Греції про те, що потік зброї та боєприпасів має бути збережений, щоб допомогти Україні пережити важку весну.

Нагадаємо, Україна та Греція розпочали підготовку двосторонньої угоди щодо майбутніх безпекових гарантій у межах Спільної декларації G7.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.04.2024 23:51