Армія оборони Ізраїлю. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Ізраїль планує наступ на останній бастіон ХАМАС в Секторі Газа, — The Times of Israel

Армія оборони Ізраїлю готується до масштабного наземного наступу на місто Рафах, що розташоване на півдні Сектора Газа. Для уникнення гуманітарної кризи Єрусалим координує свої дії з Єгиптом.

Як повідомляє The Times of Israel, посилаючись на неназваного чиновника, Ізраїль провів всю необхідну підготовку до великого наземного наступу на найпівденніше місто Гази Рафах і може розпочати операцію щойно отримає дозвіл від уряду. В Єрусалимі вважають це місто останнім бастіоном ХАМАС у Секторі Гази й готові евакуювати звідти палестинських цивільних осіб, щоб атакувати позиції бойовиків, які, за ізраїльськими даними, утримують у місті значну частину зі 129 заручників, яких захопили ще 7 жовтня під час атаки ХАМАС на Ізраїль. 

Речник уряду прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу зазначив, що Ізраїль "просувається" в ході сухопутної операції, але не вказав ніяких часових рамок цієї операції. Ізраїльські офіційні особи зазначають, що ХАМАС має в розпорядженні шість батальйонів, що залишилися в Секторі Газа, зокрема в місті Рафах. 

За даними видання, високопоставлені ізраїльські служби безпеки відвідали Єгипет у середу, 24 квітня, для спільної координації запланованого наступу на Рафах. Серед ізраїльських посадовців до Єгипту прибули начальник штабу ЦАХАЛу Герці Халеві та голова Шин-Бета Ронен Бар. Вони зустрілися з керівником розвідки Єгипту Аббасом Камелем та начальником штабу Усамою Аскаром. У Каїра є певні побоювання, що ізраїльський наступ може спричинити гуманітарну катастрофу в місті, яка змусить десятки тисяч жителів Гази порушити кордон і просити притулку в Єгипті. 

Бойові дії в Секторі Гази призвели до того, що приблизно мільйон цивільних біженців з міста Газа вимушені були втекти до Рафаху. Міжнародна спільнота, включно зі Сполученими Штатами Америки, попереджає, що наступ на це місто може значно погіршити й без того жахливу гуманітарну кризу в регіоні. 

Нагадаємо, що, за інформацією CNN, рішення Ізраїлю завдати удар по Ірану у відповідь на нещодавній обстріл, у ніч на 17 квітня, не підтримали у США, адже це може призвести до ескалації конфлікту в регіоні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.04.2024 11:40