Фото: zbroya.info

Литва створить власний танковий батальйон: названо терміни

Литва створить головну ударну силу нової мотопіхотної дивізії шляхом створення танкового батальйону. Терміни реалізації таких заходів — до 2035 року.

Таку заяву зробив очільник литовського міноборони Лаурінас Кащюнас, повідомляє Klaipeda.

Кащюнас наголошує, що, приділяючи більше уваги придбанню систем ППО, можна буде створити запланований танковий батальйон до 2035 року. Хоча поетапні придбання можуть зайняти більше часу для створення цього потенціалу, міністр наполягає на тому, що орієнтовні дати залишаться незмінними.

"Фінал — 2035 рік. Цілком можливо. Очевидно, що це неминуче займе деякий час", — заявив Кащюнас журналістам у середу після зустрічі з президентом Гітаном Науседою, відповідаючи на запитання, як зміняться терміни створення танкового батальйону, наданого новоствореній дивізії.

Кащюнас зазначив, що темпи розвитку танкового батальйону залежатимуть від додаткових асигнувань на потреби оборони.

"І знову ми чинитимемо опір фінансуванню оборони", — додав міністр.

Міністр національної оборони запропонував відомствам країни створити роту замість запланованого танкового батальйону та приділити більше уваги посиленню протиповітряної оборони. За його словами, у перспективі танкову роту буде збільшено до розміру батальйону.

Натомість Кащюнас стверджує, що вніс представникам партії пропозицію щодо закупівлі найближчим часом ще двох систем оборони середньої дальності. У відповідь на пропозиції цього міністра у президенті заявляють, що ця ініціатива не може відсунути терміну формування дивізії, наміченого на 2030 рік.

Раніше командувач армії Валдемарас Рупшис повідомив агентству BNS, що за нинішнього фінансування оборони армійська дивізія зможе вийти на боєкомплект лише до 2035 року.

Важливо додати, що Литва залишається серед найбільших прихильників України у світі за часткою ВВП, а двостороння допомога Україні становить 1,5% ВВП. Крім того, частка Литви в підтримці України ЄС становить ще 0,5% ВВП країни.

Нагадаємо, що 11 квітня президент Володимир Зеленський зустрівся з президентом Литви Гітанасом Наусєдою. Зустріч відбулася у межах робочого візиту до Литовської Республіки для участі в дев'ятому саміті Ініціативи трьох морів.

Також 23 квітня до України прибула партія бронетранспортерів M577, які передала Литва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.04.2024 02:33