Затримання ворожих агентів. Джерело: СБУ

"Полювали" на танки Abrams під Авдіївкою: правоохоронці нейтралізували агентів ФСБ на Донеччині

Контррозвідка Служби безпеки України провела спецоперацію, у результаті якої на Донеччині нейтралізовано ще одну агентурну групу ФСБ. Її члени розвідували місця дислокації та пересування підрозділів Збройних сил України, що брали участь боях на Авдіївському напрямку.

Про це повідомила прес-служба СБУ. До складу російської агентури входило двоє мешканців Покровського району, які діяли окремо один від одного. Проте обидва агенти дистанційно працювали на російську спецслужбу через спільного "зв’язкового" з тимчасово окупованої частини регіону.

"Російські агенти намагалися виявити вогневі позиції української артилерії та маршрути руху важкої бронетехніки Сил оборони, у тому числі танків Abrams. Окрім того, фігуранти "зливали" агресору локації українських блокпостів та фортифікаційних укріплень поблизу передової", — йдеться в повідомленні.

У СБУ встановили, що за кожне виконане завдання окупанти обіцяли своїм поплічникам перераховувати "гонорар" на банківські картки. Розвідувальну інформацію загарбники використовували для планування власних бойових операцій, насамперед щодо здійснення прицільних дронових і ракетно-артилерійських ударів по українських військах.

СБУ викрила розвідувально-підривну діяльність російських агентів і затримали їх у власних помешканнях. В обидвох чоловіків вилучили мобільні телефони з доказами отриманих завдань від ФСБ і надання відповідних "звітів" про їх виконання.

"Їх дистанційно завербувала російська спецслужба в червні цього року. Для збору розвідданих зрадники об’їжджали територію Покровського району та приховано фотографували пункти базування та місця переміщення підрозділів ЗСУ. Всю отриману інформацію передавали на тимчасово окуповану частину Донеччини через месенджери у вигляді фото українських об’єктів і їхніх позначок на електронних картах з текстовим описом", — пояснили в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру за статтею Кримінального кодексу України "Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану". Наразі вони під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, що минулого тижня Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань зібрали доказову базу на суддю-зрадницю Юлію Цораєву. Вона причетна до проведення масових репресій проти кримськотатарського народу в тимчасово захопленому Криму.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.10.2023 10:34